This project, for Die Gärten Niederösterreichs (the gardens of Lower Austria association), is concerned with the economic, ecological and sociocultural impacts of parks and gardens (e.g. quality of life, image, qualitative regional effects) and will identify relevant indicators and measurement approaches to analyse these. In addition, proposals and recommendations for mutual (international) implementation will be developed. Based on the outcomes, a “toolbox” will be developed and recommendations derived.

Hybrid parks – development of a measurement model
Department of Business
Project Description
- Further Information
- Status: Completed
- Project ID : 524
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Sponsor
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Test FG
- Project Leader
- Prof.(FH) Mag. Claudia Bauer-Krösbacher, PhDProgramme Director Tourism and Leisure Management
Prof.(FH) Mag. Claudia Bauer-Krösbacher, PhD
Programme Director Tourism and Leisure Management
Institute Tourism, Wine Business and Marketing
- Tourism and Leisure ManagementBachelor of Arts in Business / full-time
- MarketingMaster of Arts in Business / full-time
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Klimawandel und dessen Auswirkungen auf touristische Attraktionen in Niederösterreich
Project Leader, Department of Business
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Nachhaltigkeit aus Sicht der Weinkonsumentinnen und Konsumenten
Department of Business
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„GrünRaum“: Inwertsetzung von Grünräumen
Project Leader, Department of Business
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Grünräume als Tourismusattraktionen: Wien im Vergleich zu ausgewählten europäischen Städten
Project Leader, Department of Business
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Hybrid Parks – Entwicklung eines Messmodells
Project Leader, Department of Business
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Kulturelle (Garten-) Tradition als Schwerpunkt für nachhaltigen Tourismus - CultTOUR
Department of Business
Enz, I., Zehetner, R., Bauer-Krösbacher, C., Waiguny, M.K.J. (2021): IMC Rise®: Eine Case Study über die Stärkung von Resilienz im virtuellen Kontext. In Schutti-Pfeil G., Darilion A., Ehrenstorfer B. (Hrsg.), 9. TAG DER LEHRE TEACHING DER FH OÖ Tagungsband (52-59). Linz: FH Oberösterreich.
Tischler, S., Bauer-Krösbacher, C. (2021): Kulinarikreisen in der Zielgruppe 55+. In Rüdiger, J., Wagner, D., Dreyer, A., Stöckl, A. (Hrsg.), Kulinarischer Tourismus und Weintourismus - Culinary and Wine Tourism Conference 2020 (19-56). Wiesbaden: Gabler Verlag.
Doi: https://doi.org/10.1007/978-3-658-33226-6Bauer-Krösbacher, C., & Mazanec, J. (2021): Modelling Museum Visitor's Perception and Experience of Authenticity. Examining Heterogeneity with a Finite Mixture Model. Folia Turistica(56): 35-57.
Doi: https://doi.org/10.5604/01.3001.0014.8957Bauer-Krösbacher, C., Tischler, S., Baumgartner, D. (2020): Ski huts in Austria and their culinary offer: a question of quality versus quantity?. In Doppler, S., Steffen, A. (Hrsg.), Case Studies on Food Experiences in Marketing, Retail, and Events (109-119). Oxford: Woodhead Publishing .
Doi: https://doi.org/10.1016/C2018-0-02517-7Bauer-Krösbacher, C., Tischler, S., Baumgartner, D. (2019): The Culinary Offer of Ski Huts in Austria: A Question of Quantity vs. Quality?. In Doppler, S., Steffen, A. (Hrsg.), Case Studies on Food Experiences (109-119). Amsterdam: Woodhead Publishing .
Doi: https://doi.org/10.1016/C2018-0-02517-7Bauer-Krösbacher, C., Koschitz, S. (2019): Management von Gärten und Parks als Besucherattraktionen. Ein Handbuch. Krems: IMC University of Applied Sciences Krems.
Bauer-Krösbacher, C. (2019): Authentizität im Tourismus – eine Untersuchung am Beispiel historischer Gärten und Parks. In Wagner, D., Schobert, M., Steckenbauer, G. (Hrsg.), Experience Design im Tourismus – eine Branche im Wandel. Gestaltung von Gäste-Erlebnissen, Erlebnismarketing und Erlebnisvertrieb (103-117). Wiesbaden: Springer-Gabler.
Doi: https://doi.org/10.1007/978-3-658-24513-9Bauer-Krösbacher, C., Tischler, S. (2017): Tourism in Austria. In Lowry, L. (Hrsg.), International Encyclopedia of Travel and Tourism (103-105). Thousand Oaks, California, USA: SAGE Publishing, Inc.
Doi: https://www.doi.org/10.4135/9781483368924.n38Bauer-Krösbacher, C., Stoeckl, A., Tischler, S. (2017): Die kulinarische Attraktivität des Reiselands Österreich: Selbstbild v. Aussensicht. In Wagner, D., Mair, M., Stoeckl, A., Dreyer, A. (Hrsg.), Kulinarischer Tourismus und Weintourismus - Culinary and Wine Tourism Conference 2015 (125-134). Wiesbaden: Springer Gabler.
Doi: https://doi.org/10.1007/978-3-658-13732-8_10Bauer-Krösbacher, C., Tischler, S. (2016): Methoden der BesucherInnenforschung. In Wolfram, S. (Hrsg.), Kulturvermittlung heute. Internationale Perspektiven (173-188). Bielefeld: transcript.
Tischler, S., Bauer-Krösbacher, C. (2016): Kulinarisch reisen. Aktuelle Entwicklungen zur Bedeutung des Kulinariktourismus in Österreich. In Bieger, T., Beritelli, P., Laesser, C. (Hrsg.), Schweizer Jahrbuch für Tourismus 2015/16: Gesellschaftlicher Wandel als Herausforderung im alpinen Tourismus (1-10). Berlin: Erich Schmidt Verlag.
Stöckl, A.F., Tischler, S., Bauer-Krösbacher, C., Koja, T., & Mathis, J.K. (2016): Does Wine Enhance the Attractiveness of a Destination?. In Bruwer, J., Lockshin, L., Corsi, A., Cohen, J., Hirche, M. (Hrsg.), Conference Proceedings, 9th Academy of Wine Business Research Conference (598-607). Adelaide: Academy of Wine Business Research.
Mathis, J., Tischler, S., Bauer-Krösbacher, C. (2015): Travel Motivations and Destination Choice Behaviour in Culinary Tourism – The Case of Austrian Travellers. In Department of Tourism, Munich University of Applied Sciences (Hrsg.), Consumer Behavior in Tourism Symposium 2015 (CBTS). Munich: Department of Tourism, Munich University of Applied Sciences.
Bauer-Krösbacher, C. (2015): Das Paradies so nah! Entwicklung von Gartentourismus in Niederösterreich. In Bieger, T., Beritelli, P., Laesser, C. (Hrsg.), Schweizer Jahrbuch für Tourismus 2014/15: Strategische Entwicklungen im alpinen Tourismus (143-156). Berlin: Erich Schmidt Verlag.
Edlinger, P., Bauer-Krösbacher, C. (2014): Internationale Trends im Museumsbereich. Wie reagieren österreichische Museen?. In Bieger, T., Beritelli, P., Laesser, C. (Hrsg.), Schweizer Jahrbuch für Tourismus 2013/14: Zukunftsgestaltung im alpinen Tourismus (35-44). Berlin: Erich Schmidt Verlag.